Coronakrisen...


Våren 2020 har varit en väldigt omväldigande och annorlunda tid för oss alla och runt om i hela världen. Hösten 2019 i den kinesiska staden Wuhan startade utbrottet av virussjukdomen Corona- covid 19. Vi hörde inte så mycket om det då och vi funderade nog inte alltför mycket heller på när den första Coronasmittade personen i Sverige bekräftades i slutet av januari 2020. Vi visste inte då att detta skulle bli en pandemi som skulle komma att påverka all världens befolkning mer än vi anat. Det var kanske inte förrens i slutet av februari/början av mars 2020 som krisen i Sverige verkligen var ett faktum som vi inte längre kunde blunda för. 
 
Dagens datum finns det ca 37.600 dödsfall i världen till följd av covid-19 och ca 180 dödsfall i Sverige (vilket är ett av länderna med för tillfället ett lägre antal dödsfall). 
 
Befolkningen ombeds att hålla sig hemma så mycket som möjligt, inte besöka äldre som tillhör riskgruppen, i den mån det går arbeta hemifrån. Vid minsta symtom måste alla försöka isolera sig så gott det går för att minska smittorisken. Många bunkrar upp med olika livsmedelsprodukter i hemmet. Sjukhusen är överbelastade och alla besök och operationer som inte är akuta ställs in i dagsläget. Det är in- och utreseförbud som råder i de flesta länder, vilket gör att det i stort sätt inte går att resa. Sverige är ett av få länder som valt att inte stänga ner förskolor och grundskolor (ännu). Däremot sker den mesta av utbildningen på gymnasiet och universitet på distans för tillfället. Oändligt med små företag gå i konkurs nu, personal blir varslade och det väntas en massiv arbetslöshet framöver. När man är mitt i en sådan här kris känns det lite läskigt att inte veta hur allt de här kommer sluta. Hur länge till kommer de pågå? Hur lång tid kommer det ta innan samhällen är på benen igen, inte minst ekonomiskt. 
 
Hur har det här påverkar oss personligen just nu? Leo har haft en envis förkylningshosta i 7 veckor. Men när restriktionerna hårdnade så fick vi snällt komma och hämta honom från förskolan med beskedet att han är välkommen tillbaka när han slutat hosta. Det innebar att Leo varit hemma från förskolan i nästan 3 veckor och jag och Manuel har gått hjälpas åt att vabba varannan dag för att få ihop det. Meya har som tur var varit frisk och gått i skolan helt som vanligt. Jag har nu varit hemma över en vecka från jobbet med förkylning, ont i halsen, feber och hosta (vanliga symtom) och väntar på att bli helt symtomfri. Men det som nog slagit oss hårdast är att Manuel blivit uppsagd från sitt jobb som marknadsassistent på spahotellet med omedelbar verkan. Hotell och restaurang är några av de branscher som blivit hårdast drabbade och bara på två veckor har många hotell gått i konkurs och fått bomma igen. Det är så ledsamt att se och jag hoppas verkligen att det här eländet kommer vända snart. Manuel blev nog också lite tagen av allvaret att plötsligt vara en av dom som nu står utan jobb till följd av coronakrisen. 
 
Ja, det har som sagt varit en orolig och stökig start på det här året. Nu är det bara att hålla tummarna för att det ska vända snart och att det fortfarande finns möjlighet till en betydligt bättre fortsättning på år 2020. 
 
 


Mitt lilla liv / 31 Mars, 2020 - 16:18 / Mitt lilla liv
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: