40 veckors graviditet...


Snart är mina 40 veckor på graviditeten avklarade. Lite mer än 9 månader. Nästan ett helt år. Det är en väldigt lång period. Ibland har det känts som en hel evighet och ibland känns det som att tiden bara rusar förbi. Manuel sa för någon dag sedan att han minns inte ens hur jag ser ut utan min gravidmage. ;)

Vissa känner sig redo för både förlossning och mötet med sitt barn väldigt tidigt. Men jag måste nog säga att det är först senaste veckan som jag verkligen börjat känna mig helt redo. Innan har det hela tiden varit "nej, inte ännu...jag måste fixa det här och det här..." etc.  Men nu känner jag mig redo att åka in till BB så fort värkarna sätter igång. Så det är nog ändå tur att jag haft dom här 40 veckorna på mig att förbereda mig själv.

Satt och bläddrade i en bok igår om alla dom små problem som kan dyka upp under en graviditet och till min förvåning så insåg jag att jag har faktiskt själv haft en hel del av dom här problemen. Jag skriver "till min förvåning", för om jag skulle sammanfatta min graviditet så måste jag säga att den på det stora hela har varit väldigt bra. Det finns dom som har betydligt jobbigare och det kan inte alls vara kul.

Jag känner mig lyckligt lottad! :)
Tänkte ändå bara skriva ner en del av dom problemen som kan uppkomma under en graviditet och hur jag upplevt det:

Trötthet: Första 3 månaderna var jag vansinnigt trött. Somnade i soffan så fort jag kom hem. Sen har jag känt mig ganska pigg resten av tiden. Nu den sista månaden däremot upplever jag att jag känner mig tröttare igen och det är inga problem alls att sova 12 timmar/natt.
Illamående: Ja, första 3 månaderna här också var det konstant illamående. Jag kräktes ingenting, men illamåendet släppte aldrig heller. Det tog verkligen på krafterna. Kändes som att man äntligen blev en riktig människa igen när illamåendet började släppa.
Aptiten: Har egentligen inte haft några särskilda sug (förutom apelsiner och jordgubbar) men jag har känt mig nästan konstant hungrig. Ligger och längtar efter frukosten när jag har gått och lagt mig på kvällarna. ;)
Humörsvängningar: Hehe, ja det kanske man får fråga Manuel om. Jag tror inte att jag haft några extrema humörsvängningar, däremot har jag känt mig mer känslig och sårbar. Gråten är aldrig långt bort.
Ömma bröst: Det var faktiskt det första tecknet som gjorde att jag misstänkte att jag var med barn. Tur att det försvann efter ett tag dock. (För att sedan komma tillbaka när det är dags att börja amma!)
Ont i magen: Vid ett par tillfällen har jag fått riktiga krampattacker i sidan på magen. Det gjorde så ont att jag var tvungen att ringa min barnmorska. Var orolig att något skulle vara fel. Dom senaste månaderna har jag ibland fått kraftig håll om jag promenerat för länge. Då är det bara att sätta sig ner och vila en stund.
Kissa ofta: Konstant springande på toaletten. Minns knappt hur det var när man inte behövde gå upp mitt i natten för att kissa.
Förstoppning: Hehe, ja...det behöver man kanske inte gå in på. Men kan bara konstatera vad många andra gravida kvinnor säger att det kan vara ett problem. ;)
Åderbrock/strimmor på magen: Inga åderbrock och inga strimmor på magen ännu så länge. Håller tummarna för att det ska förbli så!
Halsbränna: Halsbränna och sura uppstötningar är något av det som varit jobbigast under min graviditet. Har haft det till och från under nästan hela graviditeten. Riktigt jobbigt emellanåt!
Kramper: Vid ca 3 tillfällen har min vad börjar krampa så hårt att jag inte kunnat sträcka ut foten igen. Manuel har försökt hjälpa till att trycka upp foten, men krampen har varit alldeles för stark. När det äntligen släppt efter flera minuter, har jag sedan haft träningsvärk i vaden i nästan en vecka.
Svullnad: Mina fötter har emellanåt sett ut som riktiga elefantfötter. Inte minst när man har suttit stilla på kontoret en hel dag. Upp med fötterna i högläge så fort jag kommer hem. Förlovning/vigselringarna fick jag snällt lägga ner i en liten ask för några månader sedan. Ska använda dom så fort mina fingrar inte ser ut som tjocka korvar igen.
Blodbrist: Jag var extremt trött under en period och fick svaret att jag hade dåliga järnvärden. Efter det började jag med järntillskott och sedan dess har det känts mycket bättre.
Andfådd: Trappor och uppförsbackar... då blir jag andfådd direkt. Nu på slutet blir jag andfådd bara av att vända mig i sängen! Men jag går ändå långpromenad med hunden varje dag och det har gått bra iallafall.
Nästäppa: Konstant nästäppa är vansinnigt frustrerande och jag börjar bli riktigt trött på det nu! För min del började det i maj/juni någongång och har inte släppt ordentligt sedan dess. Jag försöker använda så lite näsdroppar som möjligt, men det är svårt att låta bli på nätterna när man knappt kan sova för att man inte kan andas. Hoppas verkligen att det här kommer släppa när jag inte är gravid längre.
Näsblod: Näsblod kan vara vanligare under graviditet och även det här har jag fått ta del av. Lite blod har det kommit emellanåt nästan hela tiden, men vid 5 tillfällen har jag fått riktigt ordentligt med näsblod som bara rinner.
Sammandragningar: Ja, förvärkarna är igång nu och det är ju inte så konstigt. Men redan för 2 månader sedan kände jag sammandragningar emellanåt. Tror att det var en period när jag kände mig stressad, både på jobbet och hemma för sen gick det över igen iallafall.
Svindel:
Har inte känt av så mycket svindel egentligen, men vid ett tillfälle svimmade jag faktiskt när jag var ute med Akira. Det var riktigt obehagligt och jag blev sittande på marken ett bra tag och darrade innan jag fick tillbaka synen. Som tur är har det inte hänt igen iallafall.
Blödningar: Jag har bara haft en blödning, men det  kändes väldigt obehagligt. Det var ganska tidigt i graviditeten och det känns ju automatiskt som att något är väldigt fel när det händer.
Foglossningar: Jag fick konstigt nog lite problem med fogarna i början av graviditeten. Stapplade fram som en gammal tant om jag hade suttit still för länge. Det gick dock över och sedan dess har jag inte haft några direkt problem. Såklart att man blir lite trött i ryggen emellanåt, men med lite ryggmassage och vila så brukar det gå över.


Mitt lilla liv / 29 September, 2011 - 15:40 / Meya
0 kommentarer

Höstbarn...


Inatt vaknade jag av ganska kraftfulla förvärkar. Förvärkar har jag haft till och från under en period nu, men jag har aldrig upplevt det så starkt som inatt. Man blir såklart lite spänd.
Är det dags nu?

Men det var inte dags. Bara värk i magen. Som pricken över i:et fick jag dessutom näsblod mitt i natten (ännu ett underligt graviditetsfenomen!) och blev stående ett bra tag inne på toaletten innan det slutade.

Lilltjejen är beräknad till den 3 oktober, men både jag och Manuel går här och funderar på om det kommer att bli ett september eller oktoberbarn. Ett höstbarn blir det iallafall! Stjärntecknet kommer att bli vågen och det är vi båda väldigt nöjda med! ;)

Den här tisdagen har bjudit på ytterligare en riktigt vacker höstdag. Jag mötte upp Louise och lilla Elias för en fika i solen på Margaretapaviljongen. Ännu så länge är uteserveringen fortfarande öppen. Sen gick vi en lugn promenad i Pildammsparken och pratade mestadels om bebisar. ;)

Jag hoppas att resten av hösten kommer att vara lika härlig som den börjat!
Snart kommer Elias få en liten kompis...  ;)Löven börjar ändra färg...


Mitt lilla liv / 27 September, 2011 - 16:26 / Meya
0 kommentarer

Vecka 39...


Du är nu gravid i vecka 39. Bebisen är omkring 50-51cm lång och väger 3.5-3.8 kg. De flesta bebisar ökar fortfarande i vikt men en del magrar faktiskt vid den här perioden.

Det börjar bli trångt i livmodern nu och då bebisen snurrar och vrider sig där inne så kan det hända att navelsträngen lägger sig kring halsen. Omkring 20% av alla bebisar föds med navelsträngen omkring halsen, vilket kan påverka bebisens hjärtljud mot slutet av förlossningen. I de flesta fall innebär det inget hot mot bebisens hälsa och barnmorskan för helt enkel navelsträngen över barnets huvud i samband med födseln.

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utvilad som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken.

Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här!
Mitt lilla liv / 26 September, 2011 - 15:50 /
0 kommentarer

Mysig höstdag...


Vilken underbar höstdag det har varit idag! Klar höstluft, men ändå riktigt varmt och behagligt i solen.

Även fast jag har varit hemma hela veckan, så känns det ändå extra skönt med helg. Inte minst för att Manuel också är hemma och ledig såklart!

Efter frukost cyklade vi in till stan. Gud, vad långsamt det går för mig att cykla nu för övrigt. Det börjar bli väldigt tung last på min stackars cykel! Hahah, Manuel fick hjälpa till att knuffa på lite, så att vi skulle komma fram tillslut!  ;)

Vi gick en sväng och kikade på lite grejer. Vid lunchtid mötte vi sen upp våra vänner Louise och Peter och deras lilla Elias. Ett stort grattis till Peter som fyller år idag och det var ju värt att fira med en liten lunchöl på Victors uteservering!

Eller ja...ett glas alkoholfritt vin och en väldigt god räksallad fick det bli för min del!
En riktigt härlig höstdag iallafall! :)Födelsedagsbarnet :)

Mitt lilla liv / 24 September, 2011 - 16:44 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Barnkammare...


Ja, barnkammare är väl kanske mycket sagt. Snarare vårt arbetsrum som till hälften är inrett till ett barnrum. Vi bor ju i en trea idag och därför får vi kombinera rummen lite för att få plats med allt. Men det gör inte så mycket. En liten bebis kräver inte så mycket utrymme till en början ändå!

Ibland känns det lite märkligt att allt bara står här och väntar. Spjälsängen, skötbordet, barnvagnen, leksakerna osv...
Det är bara en sak som fattas nu. Vår lilla tjej.

Jag vet inte hur många gånger jag varit framme och tittat på spjälsängen. Försöker föreställa mig att det kommer ligga en liten människa där snart. Sängen är bäddad och klar. Babymobilen är uppmonterad och himmelsängen hänger ovanför. Nu väntar vi bara.

Ibland dyker det upp hemska tankar och även fast jag snabbt försöker vifta bort dom, så finns dom där emellanåt. Tänk om något skulle hända. Tänk om man kommer hem från BB... utan ett barn. Det finns inte ord att beskriva hur fruktansvärt tomt och hemskt det skulle kännas. Bara dom som har gått igenom något sådant, vet hur det känns.
Jag vågar inte föreställa mig! Jag vill inte heller försöka föreställa mig!

Jag vet att man inte ska försöka tänka på allt som kan gå fel. Då blir man väl galen tillslut. Jag är helt övertygad om att allt kommer gå bra! Och väldigt snart kommer vår lilla familj på tre (självklart räknas Akira också!) ... att bli fyra! :)
Bäddad och klar...Mitt lilla liv / 22 September, 2011 - 15:09 / Meya
0 kommentarer

Vecka 38...


Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

 

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normalt och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

 

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.


Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring lite. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 - 18 cm ovanför naveln.

 

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

 

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

 Mitt lilla liv / 21 September, 2011 - 14:52 /
0 kommentarer

Tjejerna på jobbet...


Ikväll samlade vi ihop alla tjejerna på jobbet för en liten träff på Lilla torg. Middag och massa snack på restaurangen Mello Yello.  Känns kul att fortsätta hålla kontakten med dom!

Nu är det ju bara 2 dagar sedan jag gick på min mammaledighet, så jag har inte hunnit missa något kul på jobbet ännu. Det blir mer skvaller när man varit borta lite längre! ;)

Det var iallafall en mysig kväll med god mat och trevligt sällskap. En lite konstig känsla att krama om tjejerna och konstatera att nästa gång vi ses allihopa kommer jag inte längre ha en liten bebis i magen!Mitt lilla liv / 20 September, 2011 - 22:59 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Första dagen hemma...


Det känns lite konstigt att inte åka till jobbet idag. Skönt, men konstigt. Känns som att jag skolkar från jobbet. Som att jag gör något väldigt busigt genom att stanna kvar hemma.
Får nästan lite dåligt samvete när jag tänker på det.

Men sen försöker jag intala mig själv att jag inte behöver känna så. Det är ju faktiskt inget konstigt att gå hem 2 veckor före beräknad förlossning. Jag ska försöka nyttja tiden och samla energi! Bort med dåligt samvete!

Första dagen hemma har jag haft en del att göra ändå. På morgonen träffade jag två tjejkompisar och åt frukost tillsammans. Sen städade jag lägenheten och var ute på en långis med Akira.

Men framför allt... så har jag varit hemma hos min syster idag. Hon födde nämligen en liten flicka i fredags och idag fick jag träffa henne. Hon heter Elly efter vår farmor.
Förlossningen hade gått väldigt snabbt och hela familjen mår bra. Så härligt! :)

Det känns väldigt kul att jag och min syster kommer vara mammalediga samtidigt!
Nu dröjer det inte många veckor tills kusinerna får träffa varandra för första gången! ;)


Välkommen till världen lilla Elly!Mitt lilla liv / 19 September, 2011 - 16:10 / Meya
2 kommentarer

Söndagsmys...


Molnen hänger tungt på himlen och det har småregnat i stort sett hela dagen. En riktig höstdag har det känts som.

Efter en ordentlig sovmorgon cyklade jag och Manuel ner till Espresso House inne i stan och åt frukost. Det var länge sedan vi hade en sådan mysfrukost tillsammans. Scones, grekisk yoghurt med honung och chailatte... mums! Sitta och prata, ta det lugnt och titta på folket som strosade omkring på gågatan.

Vi hann med en sväng på stan innan vi cyklade hemåt igen. Framåt kvällen åkte jag hem till mina föräldrar en sväng och satt och pratade några timmar med min kära mor.

Det har varit en lugn och mysig söndag idag!  :)Mitt lilla liv / 18 September, 2011 - 21:38 / Kärleken
0 kommentarer

Lördagsbubbel...


Ikväll har vi varit hemma hos en arbetskollega och hennes sambo. Dom har renoverat sitt hus under en lång period och är nu äntligen klara. Och vilket fint hus det blev!

Måste erkänna att man blir ju lite sugen! Inte minst på den fina trädgården på baksidan. Tänk så skönt om Akira hade kunnat springa in och ut precis när hon kände för det.
En dag...  ;)

Vi åt god middag och dessert tillsammans, spelade spel, snackade och avslutade kvällen med bubbelbad i deras jacuzzi i trädgården. Vilken lyx! Så otroligt skönt att bara sitta där och njuta i värmen.

En supertrevlig kväll har det varit iallafall! Nu kommer man sova gott!

Mitt lilla liv / 18 September, 2011 - 01:35 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Sista arbetsdagen...


Fredag och sista dagen på jobbet... på väldigt länge! 15 månader närmare bestämt! Det låter som en hel evighet och det är möjligt att det kommer kännas så också. Vad vet jag?

Jag har ju aldrig varit mammaledig tidigare. Jag har aldrig haft en liten bebis att ta hand om. Men dom flesta jag pratar med brukar säga att tiden bara flyger förbi när man är mammaledig, så jag är ändå glad att jag ska vara hemma så pass länge.

Som tur är kommer jag ha både vänner och syskon som också ska vara hemma med småbarn, så jag kommer få trevligt sällskap under den här perioden! :)

Det känns såklart lite märkligt på ett sätt. Att inte åka till kontoret under så lång period. Det är inte så att jag kommer sitta hemma och pilla mig i naveln det närmsta året precis, men det är en helt annan typ av liv jag kommer leva den närmsta tiden. Spännande!

Jag är väldigt glad att jag valde att gå 2 veckor före beräknad förlossning. Känner mig trött och tung i kroppen nu och det ska bli skönt att få varva ner lite och försöka samla alla tankar som snurrar i huvudet.

Många varma kramar och lyckönskningar från mina fina kollegor idag! :)

Mitt lilla liv / 16 September, 2011 - 17:49 / Meya
2 kommentarer

Väskan packad...


Ja, nu står den där. Väskan som är packad och klar inför vår trip till BB.

Jag har checkat av allt på min lilla lista och hoppas att jag inte glömt något särskilt nu.

Det känns så definitivt när väskan står där och väntar. Det blir som en liten påminnelse om vad som komma skall varje gång jag får syn på den. En liten påminnelse om att det faktiskt kan komma igång när som helst.

Manuel är nu förberedd på att han alltid måste svara i mobilen om jag ringer, oavsett om han jobbar eller inte. ;)

Spännande, nervöst och lite läskigt att man inte har en aning om när allt kommer sätta igång. Men det är bara att ta en dag i taget och vänta tålmodigt. Inte mycket mer man kan göra!

Det känns dock som att lillan kommer vara kvar i magen ett tag till!  ;)


Mitt lilla liv / 15 September, 2011 - 17:39 / Meya
3 kommentarer

Tredje ultraljudet...


Idag var vi på vårt tredje ultraljud. Förra gången vi var där tyckte man att lillan var på gränsen till för liten och därför ville man bara dubbelkolla att hon inte blivit ännu mindre till den här gången.

Men idag såg allt bra ut och lilltjejen hade växt till sig ordentligt. Förra gången hade hon en beräknad födelsevikt på 3100 gram och idag blev hon beräknad till 3400 gram.

Allt såg ut som det skulle och hon ligger långt ner i bäckenet och är beredd på att möta världen i princip när som helst! :)


En liten hand...


Mitt lilla liv / 14 September, 2011 - 08:51 / Meya
0 kommentarer

Vecka 37...


Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare.

Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

 

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

 

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!

 Mitt lilla liv / 13 September, 2011 - 08:22 /
0 kommentarer

Sjukling...


Klockan ringde 08:00 imorse. Jag svalde och konstaterade ganska snabbt att det fortfarande känns som rivjärn i halsen. Täppt i näsan och hosta fanns fortfarande också kvar.

Även fast det tog emot så ringde jag och sjukanmälde mig. Jag brukar krya på mig ganska snabbt när jag är dålig, men det här är dag nummer 5 med halsont så det är väl lika bra att försöka friskna till ordentligt nu.

Jag somnade om direkt och när Manuel ringde och väckte mig hade jag sovit i 12 timmar. Det behövdes nog.

Gårdagen var mestadels jobbig. Förutom att jag var sjuk, så hade jag också långa och tråkiga sms diskussioner med den hundägaren vars hund bet Akira i fredags. Något som vi hade kunnat lösa på ett snyggt och vuxet sätt, utvecklades istället till en barnslig pajkastning med personliga påhopp och falska anklagelser. Tråkigt när folk inte vill ta något som helst personligt ansvar över det som har hänt. Jag tycker att det står ganska tydligt vilka regler som gäller när en hund blir skadad av en annan hund.

Det är såklart extra jobbigt när det också är en hund/ägare som bor i området och som vi brukar springa på var och varannan dag. Jag mår så dåligt när sånt här händer och grubblar och oroar mig alldeles för mycket. Hatar att vara ovänner!

Känns som att jag har annat att lägga min tid och kraft på just nu. Vi får se hur det utvecklar sig under dagen helt enkelt. *djup suck*

Nu ska jag göra en kopp te och plocka fram en bok att läsa.Mitt lilla liv / 12 September, 2011 - 13:01 / Akira
0 kommentarer

Amerikansk brunch...


Efter ihärdiga försök hela sommaren lyckades vi tillslut få till en träff där alla tjejerna var samlade. Just like old days! ;)

Vi träffades klockan 11:00 för att äta en amerikansk brunch på Southern Kitchen. Amerikanska pannkakor, mysig restaurang, live pianomusik. En bra start på söndagen!

Nu är jag hemma igen och har dragit på mig myskläderna. Måste försöka bli av med både envis förkylning och halsont, så att jag kan jobba som vanligt imorgon igen.

Nu är det bara en arbetsvecka kvar innan jag går hem inför förlossningen. Känns ju jättedumt om jag ska behöva ligga hemma och vara sjuk den veckan då?!

Sånt trams har jag varken tid eller råd med!  ;)


Mitt lilla liv / 11 September, 2011 - 13:33 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Myskväll...


Idag har jag försökt att ta det så lugnt som möjligt. Både halsont och förkylning har hängt efter mig hela dagen.

Vi hade planerat in en liten mysmiddag med två vänner här ikväll och trots att jag inte var helt på topp så vågade dom sig hit ikväll trots allt. Det är ju så tråkigt att bara sitta ensam hemma en hel helg, så jag är glad att dom kom ändå. Hoppas bara att jag inte råkat smitta dom! :S

Det blev en väldigt mysig och avslappnad kväll med lite middag och soffhäng! Skönt med nära vänner som man kan ha en helt prestiglös kväll med och bara sitta och softa tillsammans. :)


Skaldjurspaj med keso och dill
&
Vegetarisk paj med smörstekta champinjoner, purjolök och franska örterFruktsallad med glass och grädde


Akira har haft perioder idag då hon varit lite nedstämd. Tror att hon fortfarande är tagen av det som hände igår och har kanske fortfarande lite ont också. Hon har varit extremt kelig under dagen och vill vara nära oss hela tiden.

Så nära det bara går...Mitt lilla liv / 10 September, 2011 - 23:34 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Vilken fredag...


Efter en lång vecka med tidiga morgnar var jag redo för en extremt lugn fredag. Jag såg framför mig några timmars sömn på eftermiddagen och sedan en lugn kväll i soffan.
Inte lyfta ett finger i onödan!

Det blev dock inte en lika lugn fredag som jag hoppats på.

Klockan ringde 05:50 imorse (då hade jag redan varit vaken en stund pga halsont). Fredag betyder kort arbetsdag för min del som tur är. Jag har sedan ett par dagar tillbaka haft väldigt ont i halsen och har försökt kurera så gott det går. Men det är inte helt lätt när man har fullspäckat schema hela tiden. Efter jobbet cyklade jag direkt till vårdcentralen för att kolla att jag inte åkt på halsfluss eller liknande. Långa väntetider, men tillslut fick jag komma till och det konstaterades att det endast var ett virus och att jag bör vila och dricka varmt.

Efter vårdcentralen ringde vår doggywalker och berättade att Akira hade blivit biten av en annan hund i rastgården. Jag skyndade iväg för att möta upp dom. Ett ganska djupt öppet sår på sidan av ryggen. Jag tog med mig lilltjejen hem och bäddade om henne för att sedan behöva skynda iväg till min barnmorska som jag hade ett möte med.

Allt såg bra ut hos barnmorskan. Blodvärden, blodtryck, kurvan, hjärtslag. Skönt!

När jag kom hem igen hängde Akira med huvudet och hade svansen mellan benen. Svårt att avgöra hur allvarligt bettet hade blivit. Jag tog med mig lilltjejen till bilen och åkte ner till Malmö Djursjukhus. Där fick vi sitta i väntrummet en dryg timme innan någon kunde titta på henne. Hon blev rakad och tvättad och vi fick recept på smärtstillande och stränga ordrar om att hålla såret rent.

Efter djursjukhuset fick vi åka till apoteket för att hämta ut medicinen och handla mat inför kvällen.

Nu är klockan plötsligt 19:00 och jag undrar var min lugna avkopplande fredag där jag inte skulle lyfta ett finger tog vägen?!

Stackars lilltjejen går fortfarande och hänger med huvudet och ser allmänt olycklig ut. Har precis fått sin första tablett av smärtstillande. Nu har jag bäddat ner både mig och hund i soffan och håller tummarna för en trevligare fortsättning på helgen åtminstone!


Stackars lilltjejen är ordentligt nerbäddad...


Mitt lilla liv / 09 September, 2011 - 19:04 / Akira
2 kommentarer

Höggravid...


Det finns egentligen inte någon medicinsk term för när man anses vara höggravid. Många säger att när man själv känner sig höggravid, så är man det. Men dom flesta brukar säga att den sista månaden kan man räknas som höggravid iallafall.

Det skulle innebära att man nu hade kunnat kalla mig för det i sådana fall!  ;)

4 veckor kvar till beräknad förlossning. Mindre än 2 veckor kvar på jobbet.

Jag blir lite mer redo för varje dag som går. Tanken på förlossningen känns verkligare för varje dag. Och det känns helt ok. Även fast jag ibland får små ryck av panikkänslor inombords och det känns som att luften går ur mig. Men för det mesta känns det som att jag har mina tankar och känslor under kontroll.

Det faktum att jag ska bli mamma och att det första mötet med min lilla tjej bara är några veckor bort... det känns däremot fortfarande väldigt overkligt. Jag tror inte att jag kommer förstå det förrens jag ligger där med henne i min famn.

Jag känner ett enormt behov av att prata just nu. Ventilera alla mina tankar. Förbereda mig själv så mycket jag bara kan. Vill prata massor med Manuel. Vill att han verkligen ska veta hur jag känner och på vilket sätt jag tror att jag kommer behöva hans stöd. Det där är ju så individuellt! Jag vet att han säkert kommer vara ett toppenstöd, men jag måste ändå få prata om det. Det här är ju trots allt inte bara första gången för mig... utan även för honom.

Tror att han börjar tröttna på allt mitt prat emellanåt, men det får han ta i sådana fall! ;)  För även om det är en stor uppgift att vara stöd under förlossingen, så är det inte i närheten av vad den födande kvinnan får gå igenom.

Herregud, vad vi kvinnor är starka och modiga som vågar och kan föda barn!!  :)Min höggravida mage...  ;)

Mitt lilla liv / 06 September, 2011 - 17:39 / Meya
0 kommentarer

Vecka 36...


Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut direkt efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

 

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha och bebisen rör sig inte lika mycket som den gjort tidigare. Detta kan verka oroande men så länge du kan känna den röra sig några gånger varje dag så finns det ingen orsak till oro.

 

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

 

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

 

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

 

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

 

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC.

 
Mitt lilla liv / 05 September, 2011 - 06:16 /
0 kommentarer

Nykterister...


Efter den här helgen... så finns det inte bara en nykterist i det här hemmet. Utan två!  ;)

När jag blev med barn så bestämde vi oss ganska direkt för att sista månaden på graviditeten, så var det ingen alkohol som gällde för någon av oss. Det är en stor trygghet för mig att veta att jag kan ringa Manuel när som helst om det skulle behövas och han alltid är redo att kunna sätta sig i bilen och köra oss till BB.
Inte minst eftersom vi funderar på att föda inne i Lund och då är det en liten bit att köra också.

Så den här helgen var Manuels sista helg på ett tag där han fick dricka alkohol. Jag tror nog att han ska klara sig fint ändå!  ;)

För egen del har det inte alls känts särskilt jobbigt. Det är klart att jag ibland har blivit riktigt sugen på ett glas vin eller en god drink. Men det är ju under en så förhållandevis kort period det handlar om, så det har inte varit några problem för min del.

Nu är det inte så lång tid kvar och sen ska jag också lyxa till det någon kväll med en riktigt god drink! ;)
Mitt lilla liv / 04 September, 2011 - 15:39 / Meya
0 kommentarer

Sista jobbhelgen...


Lördag. Jobbhelg. Den sista jobbhelgen för mig. På väldigt, väldigt länge! Det kändes inte så tungt att jobba idag, med tanke på att jag vet hur länge det kommer dröja tills jag jobbar helg igen.

Bara detta kan vara värt att fira lite extra. Jag och Manuel stack ner till vår favoritrestaurang Hai och åt god sushi. Det är alltid lika gott och mysigt när vi är där!

Vet vem, det här kanske var vår sista middag ute tillsammans innan vi blir föräldrar! Inte för att vi kommer sluta gå ut och ha mysiga middagar tillsammans bara för att vi ska få barn. Den tiden tillsammans kommer vi att fortsätta prioritera. Det krävs bara lite mer planering än tidigare kanske.

Men allt går att lösa om man vill! :)

Mitt lilla liv / 03 September, 2011 - 21:21 / Kärleken
0 kommentarer

En solig fredag...


Äntligen fredag och jag vaknade till strålande sol och blå himmel. För ovanlighetens skull. Vädret den här sommaren har ju verkligen varit den sämsta på jag vet inte hur länge. Det är nästan så att man blir förvånad när solen plötsligt tittar fram.

Även fast solen värmde när jag var ute på morgonrundan med Akira, så känns det annorlunda i luften. Frisk och klar luft. Det luktar annorlunda på något sätt. September månad. Hösten börjar närma sig. Även fast det känns tråkigt att sommaren redan är över snart, så tycker jag också att det är väldigt mysigt med hösten.

Speciellt sådana här fina dagar!

Ikväll skulle jag egentligen haft en tjejkväll med några kompisar, men sjukdomar och jobb kom ivägen, så det blev tyvärr inställt. Jag lyckades dock få till en liten fika med Sara efter jobbet. En sen lunch i eftermiddagssolen och lite snack hann vi med. Mysigt!  :)

Mitt lilla liv / 02 September, 2011 - 18:43 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Plask & lek...


Idag var det dags för det tredje kurstillfället av vattengympan. Eller "Plask & lek" som mina kära kollegor på jobbet väljer att kalla det. ;)

När man varit uppe sedan 06:00 och jobbat hela dagen, så kan jag inte direkt påstå att jag känner mig sådär vansinnigt pigg på att åka och träna när jag kommer hem. Jag hinner precis få i mig något litet att äta och vila fötterna i högläge i soffan en stund... och sen är det dags att åka igen.

Gäspar stort och konstaterar hur trött jag är!

Men den känslan försvinner snabbt när man väl kommer dit. Glider ner i varmt skönt vatten. Lugn och harmonisk musik. Tända ljus står på bassängkanten. Plötsligt flyter man omkring tyngdlös i vattnet. Glömmer bort för en liten stund hur stor och klumpig man annars känner sig.

En skönt pass även idag med många bra övningar och råd inför förlossningen.
Mitt lilla liv / 01 September, 2011 - 22:15 / Meya
1 kommentarer