Förlossningsrädsla...


Nu är det inte lång tid kvar. Det känns så overkligt att om några veckor väntar ett helt annat liv. En liten flicka ska komma till världen. Jag och Manuel ska bli föräldrar. Det är så stort att jag har svårt att försöka föreställa mig hur det kommer att bli.

Manuel börjar bli otålig och tycker att det är dags för lilltjejen att komma ut nu. Han tycker att vi har väntat länge nog.

Jag tänker på det lilla livet i magen varje dag. Är så nyfiken på vem hon är och hur hon ser ut. Men jag är inte fullt lika otålig ännu så länge. Samtidigt som jag känner mig väldigt spänd och förväntansfull, så kan jag inte riktigt komma ifrån den rädsla och oro som jag känner inför förlossningen. Den rädsla som jag upplevt så länge jag kan minnas och som jag har försökt att inte tänka så mycket på under graviditeten.

Men nu kan jag inte skjuta undan det längre. För faktum är att lillan hade kunnat komma vilken dag som helst nu. Verkligheten lurar bakom hörnet och det finns inget jag kan göra för att undvika det.

Jag vet att jag kommer klara det. Det gör vi ju alla. Vi klarar det. Men jag känner mig inte mindre rädd för det. Jag vet att det kommer göra fruktansvärt ont. Jag vet att det finns mycket som kan hända under förlossningen och det finns mycket som kan gå fel. Jag bara hoppas att jag kanske har sådan tur att jag trots allt får gå igenom en relativt "normal" förlossning.

Jag vet att det är normalt att vara rädd. Jag vet också att jag inte får låta rädslan ta över. För då kommer jag att spänna mig och kämpa emot min egen kropp vilket bara skulle göra förlossningen jobbigare. Jag vet att min kropp klarar det här och att jag måste lita på mig själv.

Men det är en sak att veta allt det här och att uppleva det i verkligheten för första gången.

Jag är glad att jag har Manuel. Jag vet att han kommer att vara ett stort stöd under förlossningen. Han är lugn och trygg och det kommer jag behöva för att inte tappa bort mig själv i all smärta.

Jag har försökt att förbereda mig så mycket jag kan. Jag ställer massor med frågor till min barnmorska, familj och vänner. Jag försöker träna och tänka på andning och avslappning. Vattengymnastik med förberedande övningar inför den stora dagen. Snart ska vi börja på föräldrautbildningen. Jag försöker läsa böcker där jag kan få så mycket information som möjligt.

Vi kvinnor tycker oftast inte om att förlora kontrollen helt och hållet. Och det är ofta det som händer under förlossningen. Vissa delar kan vi kontrollera, men vissa delar har vi ingenting att säga till om. Den känslan att vara helt hjälplös är ganska skrämmande.

För min del känns det som att ju mer förkunskap jag har inför den här dagen, desto mer kanske jag kommer känna att jag fortfarande har lite kontroll över situationen. Kontroll på det sättet att jag vet och förstår vad som händer med mig och min kropp åtminstone.

Jag tar en dag i taget. Försöker intala mig själv att jag är stark och att jag kan lita på min kropp! Det kommer att gå bra!

Du är välkommen till världen när du känner dig redo mitt lilla hjärta!
Barnaboken av Anna Wahlgren
Att föda av Gudrun Abascal
Föda utan rädsla av Susanna HeliKan verkligen rekommendera boken "Föda utan rädsla" om man har sådana känslor inför förlossningen.
Jag kände att jag fick massa bra tips och råd och jag förstod att jag måste ändra mitt sätt att tänka kring förlossningen.
För det vet vi väl alla... att vi kan komma långt med tankens kraft!  :)


Mitt lilla liv / 31 Augusti, 2011 - 21:18 / Meya
1 kommentarer

Vecka 35...


Bebisen väger nu omkring 2.5 kg och är c:a 47 cm lång. Den här veckan har bebisens naglar definitivt nått kanten av fingrarna. Bebisen riskerar inte lika mycket att riva sig själv med naglarna eftersom det är så ont om utrymme i livmodern vid det här laget.

 

Bebisen fortsätter att bygga sina fettdepåer och blir allt knubbigare och rundare. Bebisen börjar utveckla sitt eget immunförsvar.

 

Livmoderns övre del har nu vuxit ungefär 15 cm ovanför naveln och din viktökning ligger sannolikt omkring 10.8 till 13 kg. De flesta kvinnor börjar känna rejält sig tunga och otympliga och börjar tänka "ska bebisen aldrig komma ut?". Vissa får problem med att äta och att andas djupt. Det kan då vara bra att äta lite men ofta för att inte ytterligare öka sitt obehag.

 

Livmoderhalsen kommer att börja utvidgas under de kommande veckorna för att bebisens huvud och kropp så småningom skall kunna passera ut genom förlossningskanalen. Livmoderhalsen behöver vara 10 cm öppen för att bebisen skall kunna förlösas.

 

Om det känns tungt just nu, håll ut! Det är bara några få veckor kvar och alla besvär och obehag kommer snart att få sin belöning!

 
Mitt lilla liv / 29 Augusti, 2011 - 08:43 /
0 kommentarer

God jul...


... i förskott önskar mamma och pappa!

Ja, idag fick jag och Manuel en väldigt fin julklapp av min kära mor och far. Ett par månader för tidigt, men så fick det bli i år av praktiska skäl.

Det är minsann inte billigt att skaffa barn. Det är mycket som ska införskaffas och inte helt billiga saker heller. Vissa saker kan man fynda på blocket, men vissa saker vill man inte chansa genom att köpa gammalt. Är det något som kan vara värt att lägga lite extra pengar på tycker jag, så är det en ordentlig bilbarnstol.

Idag har jag och Manuel varit ute och tittat på bilbarnstol. Jämfört lite modeller och priser, samt hört runt lite vad andra tycker om dom olika modellerna. Vi bestämde oss ganska snart för att det fick bli av märket Brio och vi köpte 2 modeller som lilltjejen kommer att kunna ha tills hon är ca 4 år gammal.

Ännu en sak som vi kan bocka av från vår "att köpa" - lista!

Tack snälla för den perfekta julklappen!  :)
ca 0-9 månader
Upp till ca 4 år...


Mitt lilla liv / 28 Augusti, 2011 - 15:37 / Meya
2 kommentarer

En lugn helg för mig...


Den här helgen har jag inget särskilt planerat alls och det känns väldigt skönt! Vill bara ta det lugnt och tänka på mig själv den här helgen.

Manuel är iväg och fotar bröllop idag, så jag har dagen helt för mig själv.

Har varit inne i stan och shoppat lite. Den här månaden fick jag min sista "riktiga" lön innan föräldrapenningen sätter igång och då kommer summan på mitt konto att minska avsevärt! Kände att jag faktiskt får passa på att unna mig lite extra den här månaden, så efter frukosten cyklade jag in till stan.

Jag behövde fylla på förrådet med ansiktscremer och rengöringsmasker, handlade lite smink på Make up store, köpte nya téer och chokladpraliner inne på Kahl´s, nya fina blockljus till lägenheten, 2 stycken amningsbehåar och en del grejer från apoteket.

Nu har jag gjort mitt för dagen och tänker avnjuta en kopp te och läsa lite på balkongen.
Sen blir det en god middag med mannen ikväll och filmmys i soffan! :)


Ska mumsa chokladpraliner med mannen ikväll...  :)


Foundation, cover och rouge från Make up store...


Fylla på "bra att ha" förrådet...


Mitt lilla liv / 27 Augusti, 2011 - 18:34 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Helt slut...


Den här veckan har rusat förbi... precis som dom senaste! Nu är det inte lång tid kvar på jobbet. Endast 3 arbetsveckor! Jag har planerat att gå hem från jobbet 2 veckor innan beräknad förlossning för att vila upp mig ordentligt.

Ett tag kände jag att jag kanske ska jobba ytterligare någon vecka innan jag går hem inför förlossningen. Men dom senaste veckorna har jag varit så trött både på och efter jobbet att jag ganska snabbt släppte dom tankarna igen. Nu är det nedräkning på hög nivå.
Sen ska jag sova, sova, sova! Samla kraft!

Igår hann jag med (förutom jobb såklart) ett möte hos min barnmorska och vattengympa på kvällen.

Jag slutade tidigt idag och cyklade hemåt för att genast börja städa i lägenheten och sedan gå ut på en långrunda med Akira. Efter det deckade jag i säng och sov djupt i 2 timmar innan väckarklockan ringde. Förhoppningsvis är jag lite piggare denna fredagkväll och kan hålla mig vaken något längre än vanligt.

Ikväll ska vi hem till kära vänner och äta hemlagad pizza. En lugn och mysig fredagkväll väntar! :)Mitt lilla liv / 26 Augusti, 2011 - 18:57 / Meya
0 kommentarer

Cuba Cafe...


För att vardagarna inte endast ska bestå av en massa jobb, så tycker jag att det är väldigt viktigt att ibland försöka hitta på lite trevligt även på vardagkvällarna.

Det är väldigt lätt att låta bli för att man är trött och bekväm av sig. Men när man väl kommer ut, så känns det alltid så himla trevligt! Jag har varit extremt trött efter jobbet dom senaste veckorna. Deckar i säng tidigt på kvällen. Men ibland får man faktiskt rycka upp sig själv och göra något kul istället!

Så jag trotsade den ihärdiga tröttheten och vi planerade in en afterwork med Linda och Magnus dagen till ära. Vi möttes upp på Cuba Café vid Folkets park efter jobbet. Har faktiskt aldrig varit där tidigare så det var hög tid att testa det här stället. Inredningen är väldigt spartansk, men det är väl lite det som är charmen också.

Vi beställde in ett gäng goda tapas, öl till happyhour priser och fantastiskt goda alkoholfria hallonmojito till tjejerna! :)
Manuel efter en happyhour öl...  ;)
Mitt lilla liv / 24 Augusti, 2011 - 21:24 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Den tjocka magen...


Min lilla mage är inte så liten längre. Den blir större och större för varje dag.

Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det tidigare. Har inte känt att det varit jobbigt alls.
Men dom senaste veckorna har jag börjat känna mig klumpigare än vanligt. Det känns som att man får rulla av sängen för att komma upp. Jag kan inte låta bli att sucka när jag tappar något på golvet som jag måste plocka upp. Och när jag ligger i soffan på kvällen har jag börjat peka på fjärrkontrollen istället för att luta mig fram och ta den. ;)

Det är lite skrämmande ibland när man går förbi spegeln och får syn på sig själv. Hjälp, ska den verkligen vara såhär stor?!

Men det är en häftig känsla. Så overkligt att det ligger ett litet liv där inne och väntar på att få möta världen. Lilltjejen sparkar för fullt och vi kan inte låta bli att skratta ibland när hon leker krig inne i magen.

För två veckor sedan var vi i fotostudion och Manuel tog lite nya gravidbilder på mig.
Då var jag i vecka 32. Nu är det inte lång tid kvar!

(Förra gången vi var i fotostudion var jag i vecka 26. Dom bilderna finns här! )


Mitt lilla liv / 23 Augusti, 2011 - 20:22 / Meya
2 kommentarer

Vecka 34...


Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du får i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

 

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. Även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

 

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

 

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verkliga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 Mitt lilla liv / 22 Augusti, 2011 - 20:54 /
0 kommentarer

Katrinetorp...


Augusti månad har ännu så länge bjudit på regn nästan varje dag. Det har känts mer som höst än sommar.

Därför kändes det nästan konstigt när jag vaknade imorse och såg att himlen var blå och solen sken. Det var t om ganska varmt utomhus. Skönt med någon sommardag den här månaden också! ;)

Efter en ordentlig långpromenad med Akira, så tog vi bilen ner till Katrinetorp. Vi hade bestämt lunchträff i deras trädgårdscafé tillsammans med Linda och Magnus.

Jag blev lite pirrig i magen när vi parkerade bilen och promenerade mot gården. Det var nästan exakt 1 år sedan jag var på Katrinetorp senast. Men då var det inte för att fika, utan för att gifta oss! Så nervös jag var den dagen!
Det är så himla mysigt och fint där ute och det blev verkligen den perfekta platsen för vårt bröllop.  :)

En mysig lunch i solen blev det idag iallafall och avslutade med en liten promenad i trädgården på baksidan.

Mitt lilla liv / 20 Augusti, 2011 - 18:30 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Kräftskiva...


Årets första och kanske enda kräftskiva hölls ikväll hemma hos mig och Manuel.
En kräftskiva per år måste man ju iallafall hinna med! Det är nästan lag!

En riktigt mysig kväll tillsammans med familjen blev det! Mamma, pappa, två av mina systrar och t om min kära bror som är hemma några dagar från Dubai.
Så härligt att träffas allihopa!

Mycket mat i vanlig ordning... som det bör vara på en kräftskiva. (Eller ja.. som det alltid är på våra familjeträffar när jag tänker efter!)  ;)

Nu ska jag ta min stora mage och rulla över till sängen. Längtar efter en lång och djup sömn och förhoppningsvis en härlig sovmorgon imorgon!Mitt lilla liv / 19 Augusti, 2011 - 23:56 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Vattengympa...


Vattengympa för tjockisar. Eller vattengympa för höggravida kvinnor... kanske är en mer korrekt beskrivning. Jag har sett många roliga bilder framför mig när jag anmälde mig till den här kursen. Jag såg framför mig ett gäng valross liknande klumpiga kvinnor plaska omkring i en liten pool.

Idag startade kursen igång och jag har nu 5 torsdagar med vattengympa framför mig.

Första halvtimmen var det fysisk (och förvånansvärt jobbig) vattengymnastik som gällde. Den andra halvtimmen var det mer avslappning och andningsövningar. Däremellan så fick vi in en hel del samtal och tankar, tips och råd från vår barnmorska.
Lite som ett "peptalk" inför förlossningen. 

Det kändes väldigt bra och jag tror att den här kursen kommer göra mycket nytta för mig och mina förberedelser inför förlossningen.

Lite spännande att titta på dom andra gravida kvinnorna i gruppen också. Man kan inte låta bli att jämföra magar! ;) Jag tillsammans med 2 andra tjejer var först ut med beräknat datum till den 3 oktober. Resten av tjejerna skulle ha i slutet av oktober eller i november.

Förutom att passet präglades av kramp i fötterna och sura uppstötningar för min del (åhh, så härligt det är att vara med barn ibland!) så var jag väldigt nöjd iallafall och ser fram emot kommande pass.  :)Mitt lilla liv / 18 Augusti, 2011 - 21:39 / Meya
0 kommentarer

Nästan alla samlade...


Sommartid och juletid... det är perioder då folk är väldigt uppbokade. Semester och ledighet, resa bort, hinna träffa så många nära och kära som möjligt. Det är minsann inte helt lätt att få till en träff där alla kan ses. Och hur man än planerar så är det alltid någon som är upptagen. Det är pusslande på hög nivå! ;)

Vi tjejer har inte lyckats få till så många träffar i sommar, men ikväll var det äntligen dags för en liten fika tillsammans. Vi hade t om lyckats planera så att alla tjejerna kunde vara med för en gång skull. Tyvärr så blev Carro dålig och fick hoppa av i sista stund.
Men skam den som ger sig!

Vi andra fyra tjejer träffades iallafall och spenderade onsdagkvällen på balkongen.
Nybakad morotskaka, kakor och frukttallrik.

Så mysigt! :)


Maggie, Louise och lilla Elias...


Frida och jag...Mitt lilla liv / 17 Augusti, 2011 - 22:26 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Andra ultraljudet...


Malmö är en av dom kommuner som har kunnat erbjuda 2 ultraljud till alla gravida istället för bara 1, vilket jag tycker är väldigt bra. Nu har man tyvärr bestämt att även Malmö endast ska erbjuda 1 ultraljud. Detta ska starta i september någongång och vi hade sådan tur att vi hann hänga med på dom gamla reglerna.

Så idag var det dags för vårt andra ultraljud. Dom senaste veckorna har jag gått och varit lite nervös och pirrig inför den här dagen. Tänk om något är fel? Tänk om det är en pojke, istället för en flicka som vi fick reda på förra gången?

Självklart är det viktigaste bara att barnet är friskt. Men nu är vi så inställda på en flicka att det hade känts lite konstigt om det inte blev så.

Men allt såg bra ut den här gången också och vi kunde pusta ut. Frisk och välskapt. Hon gömde ansiktet bakom händerna en hel del och låg och smackade med munnen samtidigt som hon tittade "rätt in i kameran". Det var definitivt en flicka sa barnmorskan, så nu kan jag sluta gå och oroa mig för det också!

Vår lilla fina tjej! :)

Vår lilla fina tjej var dock 9% mindre än medelbebisen och därför ville barnmorskan att vi skulle komma in på ett tredje ultraljud om 4 veckor igen. Bara för säkerhetsskull.

Det är säkert ingen fara och för min del gör det inget om hon inte är alltför stor! ;)(tänkte lägga upp en bild på lilltjejen,
men Manuel glömde bilderna på jobbet... )


Mitt lilla liv / 16 Augusti, 2011 - 20:58 / Meya
0 kommentarer

Vecka 33...


Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

 

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livmodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig allt medan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

 

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

 

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

 

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

 

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

 Mitt lilla liv / 15 Augusti, 2011 - 09:26 /
0 kommentarer

Vår första bröllopsdag...


För exakt 1 år sedan stod vi där på Katrinetorp i Malmö. Nervösa, pirriga och förväntansfulla som aldrig förr. Alla vänner och släktingar satt och väntade i salen. Min syster rättade till släpet på min vita klänning innan dörren öppnades och alla blickar vändes mot mig. Regnet öste ner utomhus och när Manuel svarade ja kom en rejäl åsksmäll utanför. Den åsksmällen pratas det om än idag. ;)

Vilken underbar dag det blev!

Vårt första år som nygifta har varit ett bra år. Egentligen är det väl ingen större skillnad. Fast det är såklart en speciell känsla! Vi har varit så lyckliga och gjort en massa roliga saker tillsammans det här året. Och vi har haft våra diskussioner emellnåt också. Så som livet är helt enkelt. Man lär sig något hela tiden. Vi lär känna varandra bättre för varje år. Jag tycker att vi får det bättre tillsammans för varje år som går och det måste ju vara ett bra tecken!

Idag har vi alltså vår första bröllopsdag. Första året brukar kallas bomullsbröllop. Det låter mjukt och mysigt och så är det väl ofta för nygifta! ;)

Eftersom vi har så mycket planering och sparande inför den lilles ankomst, så kom vi fram till att vi inte gör något avancerat den här bröllopsdagen. Vi tänkte slå på lite större till nästa år istället.

Denna söndag så har vi varit ute på den ekologiska gården Ängavallen och ätit en fantastiskt god brunch tillsammans. Det är så mysigt och fridfullt där ute. Vi satt där i ca 2 timmar, åt gott och pratade om livet. Pratade om vårt första år som man och fru!

Fina minnen från den stora dagen...

<object id="vp1LV4bz" classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" width="432" height="240" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0">
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<param name="allowscriptaccess" value="always" />
<param name="src" value="http://static.animoto.com/swf/w.swf?w=swf/vp1&amp;e=1282078260&amp;f=LV4bzssDzj5ji174Ko2fsQ&amp;d=142&amp;m=p&amp;r=w+s&amp;i=m&amp;ct=nilund.com&amp;cu=www.nilund.com/brollop&amp;options=start_hq" />
<param name="allowfullscreen" value="true" /><embed id="vp1LV4bz" type="application/x-shockwave-flash" width="432" height="240" src="http://static.animoto.com/swf/w.swf?w=swf/vp1&amp;e=1282078260&amp;f=LV4bzssDzj5ji174Ko2fsQ&amp;d=142&amp;m=p&amp;r=w+s&amp;i=m&amp;ct=nilund.com&amp;cu=www.nilund.com/brollop&amp;options=start_hq" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed>
</object>


Mitt lilla liv / 14 Augusti, 2011 - 17:53 / Kärleken
2 kommentarer

Födelsedagsfirande...


Idag är det lördag och dags för lite kalas. Min syster Anna fyllde jämnt i veckan och detta ska firas idag hemma hos henne. Mat och annat gott och goa släktingar!

Det ska bli mycket trevligt!


Stort grattis på födelsedagen till min kära syster!!  :)Jag och Anna för några somrar sedan...Mitt lilla liv / 13 Augusti, 2011 - 21:02 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Long time no seen...


Efter jobbet idag var jag på möte hos min barnmorska. Vi pratade en hel del och jag ställde lite frågor och funderingar som jag haft på sistone. Gillar verkligen min barnmorska! Hon är rolig, avslappnad och känns väldigt kunnig och seriös. Man kan prata om allt utan att bli dömd på något sätt och det känns alltid bra när man går därifrån. Hon känns som en väldigt "modern" barnmorska i sitt tänkande och allt måste inte vara inom fyra ramar. Det finns fler sidor än bara "svart eller vitt". Hon uppmanar mig hela tiden att lyssna till mig själv och vad som känns rätt för mig och min blivande familj och inte lyssna alltför mycket på alla andra runt omkring.

Det lilla hjärtat slog med jämna fina slag och hon kunde även konstatera att lilltjejen nu har lagt sig till rätta och är fixerad. Inget konstigt med mina förvärkar. Fast man skulle ha lite koll på dom, ifall dom skulle bli starkare och mer regelbundna.


Ikväll har jag jag träffat mina fina tjejer (från gymnasiet). Det känns som att det var riktigt länge sedan sist.

Vi träffades hemms hos Ullis i Skurup, så det fick bli bilen dit med dom andra Malmöborna! Kan bara konstatera ännu en gång hur underbart det är att ha bil!

Middag och efterrätt och avslutning med lite choklad och nötter. Är det fredag så är det!  ;)
Massa skvaller och catching up i vanlig ordning!Några gamla bilder....Mitt lilla liv / 13 Augusti, 2011 - 00:43 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Förvärkar...


För några nätter sen låg jag vaken ett tag och försökte somna efter den obligatoriska "nattkissen" (gud, så tröttsamt det är att man måste gå upp och kissa varenda natt!!) men jag hade en molande värk i magen på något sätt. Som mensvärk kom jag fram till.

Det har varit så oerhört skönt att slippa sånt under dom här månaderna, att jag helt glömt bort hur det kändes. Men den här natten blev jag alltså påmind om hur det var att känna den typen av värk. Låg och vred och vände på mig och somnade tillslut om.

När värken sedan kom tillbaka dagen efter igen, började jag googla runt vad det kunde bero på och kom fram till att det jag känner är inget mindre än förvärkar.

Gud, så läskigt! Redan förvärkar?! Det är tydligen helt normalt, men det känns ändå tidigt. Det är ju nästan 8 veckor kvar tills det är dags. Nu har jag känt av det varje dag dom senaste 4 dagarna.

Hjälp, min kropp börjar förbereda sig inför förlossningen!  :S

Mitt lilla liv / 11 Augusti, 2011 - 17:33 / Meya
0 kommentarer

Vecka 32...


I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

 

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor blir utrymmet att röra sig allt mindre och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

 

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

 

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.

 Mitt lilla liv / 08 Augusti, 2011 - 20:30 /
0 kommentarer

Bristningar...


En tråkig sak med att vara gravid är risken för bristningar på magen. Vissa får inget alls, vissa får bara lite och vissa får hemska sträck över precis hela magen. Jag har sett en del bilder som verkligen hade kunnat avskräcka vem som helst.

Dom flesta säger ju att lite bristningar kan man stå ut med när man väl sitter där med sin lilla bebis. Jag är alldeles övertygad om att det är sant. Ändå önskar väl dom flesta såklart att man slipper det!

Som jag har förstått det (efter att ha googlat runt en del) finns det tyvärr inte så mycket man kan göra för att förebygga eventuella bristningar.


"Tyvärr finns ingenting som kan förebygga hudbristningar vid graviditet. Man kan ej heller behandla med någon olja eller kräm. Hudbristningar orsakas av tänjning av huden under den hormonpåverkan som finns vid graviditet och det är alltså underhuden som "brister", vilken inte kan påverkas utifrån med någon lokal behandling."
Ylva Linde, dermatolog


Ändå finns det faktiskt många som hävdar att det faktiskt kan underlätta en del om man smörjer in sig med feta krämer på området för att hålla huden smidig och mjuk.

Jag köper väl egentligen förklaringen att bristningarna kommer inifrån, men samtidigt så hoppas en del av mig att man kanske faktiskt kan hjälpa till att förebygga. Det är ju oavsett ingenting som skadar om man smörjer in sig lite extra.

Jag har 2 olika krämer som jag smörjer in magen med ordentligt varje kväll.
Det har blivit en riktig kvällsritual!
Först smörjer jag med en ganska fet kräm med shea balsam från Maria Åkerberg. Och efter det smörjer jag in med en mjuk "havandeskapsolja" från märket Weleda.

Om det nu gör någon skillnad med dom krämerna, lär man väl aldrig få reda på säkert. Det är bara att vänta och se om jag klarar mig undan eller inte. Men jag kommer fortsätta smörja mig varje kväll för säkerhetsskull iallafall!  ;)
Mitt lilla liv / 08 Augusti, 2011 - 19:19 / Meya
0 kommentarer

Oroande och mardrömmar...


Även fast Manuel bara sovit borta en natt så var det ändå skönt att få hem honom igen igår. Det är något med vetskapen om att han finns i min närhet... som gör att jag känner mig lugn och trygg på något sätt.

Jag har alltid varit sådan som lätt oroar mig. Speciellt när det gäller min familj och dom som står mig närmast. Jag kan ligga och tänka på allt hemskt som hade kunnat hända och börjar fantisera ihop händelser som gör mig fullkomligt livrädd. Tänk om något skulle hända? Vad skulle jag ta mig till? Vad hade jag kunnat göra för att förhindra det?

Det var likadant när jag var tonåring och boddde hemma. Jag kunde inte somna förrän min syster hade kommit hem. Om hon var ovanligt sen efter träningen och det var mörkt ute så började jag plötsligt oroa mig för att något hemskt skulle ha hänt. Men så fort jag hörde att ytterdörren öppnades och hon kom hem, så somnade jag djupt.

Likadant är det med Manuel. Jag försöker intala mig själv hur fjantig jag är och att allt är lugnt. Ändå klappar hjärtat oroligt. Men så fort ytterdörren öppnas är det som en sten faller från mitt bröst. Då blir jag genast trygg och lugn igen och brukar somna på en gång.

Det är en väldigt jobbig egenskap att gå omkring och oroa sig i onödan. Herregud, tänk hur det ska bli när man har tonåringar i huset och dom ska ut och festa på helgerna!
Jag kommer ju bli helt knäpp!  ;)

Sedan jag blev med barn har jag haft en hel del mardrömmar om att Manuel skulle lämna mig. Jag tror att det är för att man är extra känslig just nu. Man känner sig väldigt sårbar och utelämnad på något sätt när man står där med ett litet oskyldigt barn i magen. Så fruktansvärt om man mitt i allt det här skulle bli lämnad helt ensam!

Jag var så tacksam när jag vaknade till imorse och insåg att det faktiskt bara var en mardröm. Manuel låg fortfarande kvar bredvid mig och jag kramade om honom. Han börjar nog bli mer eller mindre van vid mina mardrömmar nu och trots att han var halvt medvetslös pussade han mig på pannan och fick mig att känna mig trygg igen.

Det är jobbigt med sådana mardrömmar, samtidigt som man faktiskt kan uppskatta dom för att man får en ordentlig påminnelse om att aldrig ta sin partner för givet!
Mitt hjärta...Mitt lilla liv / 07 Augusti, 2011 - 15:21 / Kärleken
2 kommentarer

Lördag med många tankar...


Jag sov så gott inatt och drömde massor. Var inte alls sugen att gå upp när klockan ringde 07:50 imorse. Men eftersom det var min jobblördag idag, så hade jag tyvärr inte mycket val. (Det borde för övrigt vara olagligt att behöva jobba på en så helig dag som en lördag!!)

Det var dock ganska lugnt på jobbet idag, vilket var skönt. Kan inte låta bli att låta tankarna rusa iväg med mig emellanåt. Förlossningen närmar sig med stormsteg och känslan av att jag inte alls är redo infinner sig varje gång jag börjar tänka på det!

Vi har fortfarande saker vi måste införskaffa, jag har fortfarande böcker jag vill hinna läsa igenom, jag har fortfarande 1000 tankar och frågetecken om förlossningen, förberedelserna, var jag vill föda, smärtlindring, amning, vad kommer man känna när barnet väl är fött, den första tiden, amning osv osv...

Efter jobbet hämtade jag Akira och mötte upp min vän Louise och hennes lilla tillskott i familjen. Lilla Elias som föddes för bara 2 månader sen. (Känns som att det bara var någon vecka sedan!)

Vi gick först en liten runda i parken och slog oss sen ner på uteserveringen i Margareta Paviljongen för en liten fika. Passade på att ventilera en del av alla frågor och tankar som rör sig i huvudet just nu. Alltid skönt att prata med någon som nyligen varit med om det som snart väntar mig. Skönt att prata med någon som upplevt det... och överlevt!  ;)

När jag kom hem bäddade jag ner mig i fåtöljen på balkongen med en kopp chailatte och en bok som jag håller på att läsa just nu. "Att föda" av Gudrun Abascal. Försöker att suga åt mig så mycket information jag bara kan just nu!Hem och vända direkt efter jobbet...


Fina Louise med det lilla tillskottet...  :)Mitt lilla liv / 06 Augusti, 2011 - 19:40 / Meya
0 kommentarer

Tjejkväll...


Så var det fredag och ännu en vecka har rusat förbi av bara farten.

Idag åkte Manuel till Göteborg för att göra en fotojobb under morgondagen. Detta innebär att jag är gräsänka ikväll. Först tänkte jag planera in något riktigt trevligt och boka in lite annat folk som man kunde träffa. Men sen kände jag att en lugn hemmakväll för mig själv kändes ganska lockande faktiskt.

Helt ensam är jag ju dock aldrig då jag har Akira här vid min sida. Lilla trollet som snusar gott i soffan. Lilltjejen i magen sparkar på för fullt också och gör sig påmind.

Så det får helt enkelt bli en mysig tjejkväll här hemma denna fredag!  :)


Myyys...


Lite fredagsgodis...  :)


Mitt lilla liv / 05 Augusti, 2011 - 18:19 / Mitt lilla liv
0 kommentarer

Barnvagn...


Igår efter jobbet var vi och införskaffade barnvagn. (Vi fortsätter samla på oss vuxenpoäng i full fart!)  ;)

Vi har kollat runt på Blocket lite och hittade en som vi fastnade för. Det blev en Emmaljunga Citycross i väldigt fint skick för endast 2900 kr.

För min del kan jag inte riktigt förstå hur folk kan vara beredda att lägga uppåt 10.000 kr på en barnvagn, när man kan hitta otroligt fina begagnade vagnar för under 3000 kr. Det finns ju så mycket annat man kan lägga dom pengarna på istället! Det är ju trots allt en ganska lång lista med saker som ska införskaffas innan bebisen kommer.

Eller som jag alltid brukar tänka "Tänk vilken resa man hade kunnat göra för dom pengarna!" För 7000 kr får man t ex en härlig vecka i Grekland på ett riktigt fint hotell, eller en weekend i Barcelona för 2 personer osv...  ;)

Men det där är ju en smaksak! Vi var iallafall riktigt nöjda med vårt lilla fynd och nu står barnvagnen här hemma och väntar tålmodigt på att bli använd!

Det kändes väldigt konstigt att köra barnvagnen från bilen upp till lägenheten. Man är van att se alla andra småbarnsföräldrar köra omkring med dom här, men det känns väldigt ovant att man själv ska bli en av dom snart. Både Manuel och jag flinade åt oss själva.
Vilka nybörjade vi är!  ;)Mitt lilla liv / 04 Augusti, 2011 - 09:56 / Meya
3 kommentarer

Vecka 31...


Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

 

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för "vita" bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

 

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

 

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

 

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

 

Börjar bli en riktigt stor mage nu...Mitt lilla liv / 03 Augusti, 2011 - 10:15 /
0 kommentarer

Sommarkväll...


Förra veckan var det höst i Malmö. Den här veckan har vädret vänt totalt. Vilken underbar sommardag! Varför har vi inte haft fler sådana här dagar den här sommaren?

Efter jobbet cyklade jag in till Davidshall och mötte upp två av mina systrar på restaurangen Hai. Där satt vi på uteserveringen, åt sushi och snackade för fullt.

När middagen var slut promenerade vi sen hem till Louise mysiga lägenhet för att äta lite efterrätt. I sköna soffor med soft musik och varsin tallrik Ben&Jerrys - då kan man inte klaga! ;)

Det hade hunnit bli mörkt ute när jag cyklade hem, men ändå var det en otroligt behaglig sommarvärme i luften.

En riktigt härlig sommarkväll och en förhoppning om att augusti kommer fortsätta vara lika fin som den börjat!  :)Fina systrar...
Mysig lägenhet...  :)
Mitt lilla liv / 02 Augusti, 2011 - 23:14 / Mitt lilla liv
1 kommentarer