40 veckors graviditet...


Snart är mina 40 veckor på graviditeten avklarade. Lite mer än 9 månader. Nästan ett helt år. Det är en väldigt lång period. Ibland har det känts som en hel evighet och ibland känns det som att tiden bara rusar förbi. Manuel sa för någon dag sedan att han minns inte ens hur jag ser ut utan min gravidmage. ;)

Vissa känner sig redo för både förlossning och mötet med sitt barn väldigt tidigt. Men jag måste nog säga att det är först senaste veckan som jag verkligen börjat känna mig helt redo. Innan har det hela tiden varit "nej, inte ännu...jag måste fixa det här och det här..." etc.  Men nu känner jag mig redo att åka in till BB så fort värkarna sätter igång. Så det är nog ändå tur att jag haft dom här 40 veckorna på mig att förbereda mig själv.

Satt och bläddrade i en bok igår om alla dom små problem som kan dyka upp under en graviditet och till min förvåning så insåg jag att jag har faktiskt själv haft en hel del av dom här problemen. Jag skriver "till min förvåning", för om jag skulle sammanfatta min graviditet så måste jag säga att den på det stora hela har varit väldigt bra. Det finns dom som har betydligt jobbigare och det kan inte alls vara kul.

Jag känner mig lyckligt lottad! :)
Tänkte ändå bara skriva ner en del av dom problemen som kan uppkomma under en graviditet och hur jag upplevt det:

Trötthet: Första 3 månaderna var jag vansinnigt trött. Somnade i soffan så fort jag kom hem. Sen har jag känt mig ganska pigg resten av tiden. Nu den sista månaden däremot upplever jag att jag känner mig tröttare igen och det är inga problem alls att sova 12 timmar/natt.
Illamående: Ja, första 3 månaderna här också var det konstant illamående. Jag kräktes ingenting, men illamåendet släppte aldrig heller. Det tog verkligen på krafterna. Kändes som att man äntligen blev en riktig människa igen när illamåendet började släppa.
Aptiten: Har egentligen inte haft några särskilda sug (förutom apelsiner och jordgubbar) men jag har känt mig nästan konstant hungrig. Ligger och längtar efter frukosten när jag har gått och lagt mig på kvällarna. ;)
Humörsvängningar: Hehe, ja det kanske man får fråga Manuel om. Jag tror inte att jag haft några extrema humörsvängningar, däremot har jag känt mig mer känslig och sårbar. Gråten är aldrig långt bort.
Ömma bröst: Det var faktiskt det första tecknet som gjorde att jag misstänkte att jag var med barn. Tur att det försvann efter ett tag dock. (För att sedan komma tillbaka när det är dags att börja amma!)
Ont i magen: Vid ett par tillfällen har jag fått riktiga krampattacker i sidan på magen. Det gjorde så ont att jag var tvungen att ringa min barnmorska. Var orolig att något skulle vara fel. Dom senaste månaderna har jag ibland fått kraftig håll om jag promenerat för länge. Då är det bara att sätta sig ner och vila en stund.
Kissa ofta: Konstant springande på toaletten. Minns knappt hur det var när man inte behövde gå upp mitt i natten för att kissa.
Förstoppning: Hehe, ja...det behöver man kanske inte gå in på. Men kan bara konstatera vad många andra gravida kvinnor säger att det kan vara ett problem. ;)
Åderbrock/strimmor på magen: Inga åderbrock och inga strimmor på magen ännu så länge. Håller tummarna för att det ska förbli så!
Halsbränna: Halsbränna och sura uppstötningar är något av det som varit jobbigast under min graviditet. Har haft det till och från under nästan hela graviditeten. Riktigt jobbigt emellanåt!
Kramper: Vid ca 3 tillfällen har min vad börjar krampa så hårt att jag inte kunnat sträcka ut foten igen. Manuel har försökt hjälpa till att trycka upp foten, men krampen har varit alldeles för stark. När det äntligen släppt efter flera minuter, har jag sedan haft träningsvärk i vaden i nästan en vecka.
Svullnad: Mina fötter har emellanåt sett ut som riktiga elefantfötter. Inte minst när man har suttit stilla på kontoret en hel dag. Upp med fötterna i högläge så fort jag kommer hem. Förlovning/vigselringarna fick jag snällt lägga ner i en liten ask för några månader sedan. Ska använda dom så fort mina fingrar inte ser ut som tjocka korvar igen.
Blodbrist: Jag var extremt trött under en period och fick svaret att jag hade dåliga järnvärden. Efter det började jag med järntillskott och sedan dess har det känts mycket bättre.
Andfådd: Trappor och uppförsbackar... då blir jag andfådd direkt. Nu på slutet blir jag andfådd bara av att vända mig i sängen! Men jag går ändå långpromenad med hunden varje dag och det har gått bra iallafall.
Nästäppa: Konstant nästäppa är vansinnigt frustrerande och jag börjar bli riktigt trött på det nu! För min del började det i maj/juni någongång och har inte släppt ordentligt sedan dess. Jag försöker använda så lite näsdroppar som möjligt, men det är svårt att låta bli på nätterna när man knappt kan sova för att man inte kan andas. Hoppas verkligen att det här kommer släppa när jag inte är gravid längre.
Näsblod: Näsblod kan vara vanligare under graviditet och även det här har jag fått ta del av. Lite blod har det kommit emellanåt nästan hela tiden, men vid 5 tillfällen har jag fått riktigt ordentligt med näsblod som bara rinner.
Sammandragningar: Ja, förvärkarna är igång nu och det är ju inte så konstigt. Men redan för 2 månader sedan kände jag sammandragningar emellanåt. Tror att det var en period när jag kände mig stressad, både på jobbet och hemma för sen gick det över igen iallafall.
Svindel:
Har inte känt av så mycket svindel egentligen, men vid ett tillfälle svimmade jag faktiskt när jag var ute med Akira. Det var riktigt obehagligt och jag blev sittande på marken ett bra tag och darrade innan jag fick tillbaka synen. Som tur är har det inte hänt igen iallafall.
Blödningar: Jag har bara haft en blödning, men det  kändes väldigt obehagligt. Det var ganska tidigt i graviditeten och det känns ju automatiskt som att något är väldigt fel när det händer.
Foglossningar: Jag fick konstigt nog lite problem med fogarna i början av graviditeten. Stapplade fram som en gammal tant om jag hade suttit still för länge. Det gick dock över och sedan dess har jag inte haft några direkt problem. Såklart att man blir lite trött i ryggen emellanåt, men med lite ryggmassage och vila så brukar det gå över.


Mitt lilla liv / 29 September, 2011 - 15:40 / Meya
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: