Vecka 13...


Eventuellt illamående i början av graviditeten har för de flesta kvinnor upphört helt. Från och med nu kommer livmodern att växa i en jämn och märkbar takt. Risken för missfall har minskat med 65 % när man kommit in i vecka 13 och den första tredjedelen av graviditeten är tillända.

Barnet är nu 11 veckor gammalt och ca 7 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 23 gram.

Vävnaden som ska bli bebisens skelett gundläggs nu, särskilt i skallen, armar och ben. Ögonlocken möts nu och kommer inte att öppnas på nästan fyra månader. Ögonen som började på sidan av huvudet vandrar nu mot framsidan av ansiktet och sina slutliga placeringar.

Vid en visuell undersökning skulle man vid den här tiden kunna skilja en pojke från en flicka då de externa könsdelarna börjat bildas. Tandanlag för alla 20 tänder är redan bildade och i halsen har stämbanden börjat att utvecklas. Bebisen kan knyta händerna, rulla in tårna och knipa ihop ögonen.

Det finns forskning som tyder på att barnet börjar uppfatta ljud nu. Öronen är färdigutvecklade först i v. 24 men man tror att fostret hör med hjälp av receptorer i huden som tar upp vibrationer.
Mitt lilla liv / 24 Mars, 2011 - 18:24 /
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: