Vecka 30...


Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg.

 

Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka.

 

Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

 

Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka.

 

Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.

 Mitt lilla liv / 27 Juli, 2011 - 21:13 /

Postat av: Emma

Hej! Jag läste artikeln om dig och din sambo i Aftonbladet igår :) Även om den är gammal så finns den kvar på deras sida, riktigt bra! Bra tips och fina idéer :) Kul att dom länkade till din blogg också, för jag tror mig ha hittat en ny favorit! Keep up the good work :DOch grattis till bebis! Lycka till med allt :)Kram

2011-07-28 @ 13:12:21
URL: http://emmabroman.blogg.se/
Postat av: Linda

Hej Emma! Vad roligt att du hittade den artikeln och min lilla blogg! :)Stort tack för gratulationen! Det närmar sig med stormsteg! ;)Kram!

2011-07-28 @ 17:50:23
URL: http://mittlilaliv.se
Postat av: malin wendt

Hej Linda! Brukar kolla in här lite då o då, kul att se vad folk har för sig! är du redan i vecka 30?! Jag fick min dotter i vecka 30 och de gick super. Lycka till sista biten! Det syns inte alls på bilderna från lekland till lekland att du är så långt gången! otroligt! ha de så bra!

2011-07-30 @ 20:51:52
Postat av: Anonym

Jag vill oxå läsa artikeln i AB...länk? Eller vad den handlar om ? ;)

2011-07-30 @ 20:55:17
Postat av: Linda

Hej Malin! Vad kul att du kikar in här emellanåt!Oj, fick du lilltjejen i vecka 30?! Gud, känner mig inte alls redo ännu, så det hade blivit en smärre chock om min bestämt sig för att komma ut nu! ;)Behöver nog ett tag till att förbereda mig... Fast sånt kan man ju såklart inte bestämma! ;)Kram!

2011-07-30 @ 22:47:11
URL: http://Mittlillaliv.se
Postat av: Linda

Hej hej!Här hittar du den artikeln:http://mittlillaliv.se/2011/april/publicerad.html

2011-07-30 @ 23:20:47
URL: http://mittlillaliv.se
Postat av: malin wendt

Hej Igen Linda,Nej man är väl inte redo i v 30, men jag tror inte man någonsin är redo, det är en helt obeskrivlig känsla när man får se den lille som levt inne i en, kan ibland fortfarande 3 år senare titta på alba och undra hur hon kunnat leva inne i min mage. Man har liksom gjort dem alldeles själv, Super häftigt! När de väl är dax sätter den biologiska instinkten in och man klarar de, vet hur man ska göra och vad som känns bäst! de kommer gå jätte bra!Kram

2011-08-04 @ 10:13:46Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: