Vi kan...


...om vi vill!

Det är inte bara oss människor det funkar så för, utan även för våra fyrbenta vänner. Våra fina hundar som kan vara så otroligt smarta... om dom bara vill!  ;)

Det gäller ju att hitta vad som är den bästa motivationen för att få hunden att vilja lära sig och tycka att det är roligt.

Jag tränar enbart med positiv förstärkning. Mycket beröm och belöning. Jag kräver ingenting av henne. Men jag lockar fram ett beteende genom att positivt förstärka allting hon gör rätt. Jag har verkligen lärt mig hur otroligt mycket man kan lära sin hund genom dom här träningsmetoderna. Samtidigt som man har kul och bygger upp en trygg relation med sin hund.

Jag tycker att det är otroligt viktigt att man ser att en hund är glad och uppspelt när man tränar och lär sig nya saker. Jag vill se hunden med nyfikna ögon och viftande svans. Då betyder det åtminstone att jag gör någonting rätt!  ;)

Det finns vissa hundägare som har sådan fantastisk lydnad på sina hundar och hunden lyder minsta vink. Visst kan det se imponerande ut, men tittar man noggrannare på vissa av dom här hundarna så ser man deras rädsla för sin egen hundägare. Vad händer om jag inte gör rätt? Ryck i kopplet, nertryckt på marken, knip i nackskinnet, hårda skrik och stirrande hotfulla ögon. Hunden lyder samtidigt som dom sänker huvudet, stryker öronen bakåt och hänger med svansen. Hur kul är den träningen egentligen??

Det gör alltid ont i mitt hjärta när jag ser sådana träningsmetoder!

Jag och Akira försöker träna lite tillsammans emellanåt. Så fort jag känner att jag blir börjar bli frustrerad över att hon inte förstår mig, så tar jag en paus i träningen. Vill inte bli irriterad och tjata på henne. Vill att hon ska ha roligt!

För länge sedan gav jag upp att försöka lära henne att apportera. Att få henne att hämta saker till mig. Hon förstod verkligen inte vad jag menade, så jag bestämde mig för att inte försöka träna den övningen med henne mer. Alla hundar kan faktiskt inte apportera. Det beteendet ligger ju inte i rasen hos alla.

Men en dag... så trillade plötsligt poletten ner av sig själv. Utan att jag ens försökte egentligen. Vilken stolt matte jag var den dagen min lilla pinscher lärde sig att hämta och lämna saker.  ;)


Akira visar att hon lärt sig apportera...  :)



Mitt lilla liv / 24 Januari, 2011 - 19:58 / Akira

Postat av: linda

Vilken charmig och duktig tjej! Detta har matte gjort bra :)

2011-01-25 @ 17:03:51
Postat av: Linda

Ja, ett riktigt litet charmtroll kan hon vara! (När hon känner för det!) ;)

2011-01-25 @ 17:45:43
URL: http://mittlillaliv.se



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: