En så kallad "Gud"...
Ja, det är faktiskt precis så många väljer att se honom. Det är hundtränaren Ceasar Millan jag pratar om. Man ser honom göra underverk på tv och "fixar" vilken problemhund som helst på bara ett par minuter. Och eftersom han snart kommer till Sverige på ett besök, så kände jag att jag vill ägna ett inlägg åt honom.

Det är inte så konstigt att Ceasar har blivit så populär. Han har enkla förklaringar på alla problem och han får snabba resultat på sin träning - vilket gör bra tv! Klart att det är sånt publiken vill se. Det är lätt att bara suga åt sig allt man ser, utan att ifrågasätta någonting. För han är ju trots allt en "gud" ...för somliga.

Minsta lilla morrning tolkar Ceasar som att hunden försöker klättra i rang och sätta sin ägare på plats. Vilket naturligtvis inte får lov att hända. Vad skulle hända om hunden ifrågasätter vår dominanta ledarroll. Det faktum att "morrandet" är ett sätt för hunden att kommunicera är för Ceasar helt orelevant.

Men om man har lite mer kunskap om hundträning, etologi och psykologi... så lär man sig ganska snart att se på Ceasars metoder med lite mer kritiska ögon.

Ceasar jobbar med olika former av negativa bestraffningar. Ibland med "mildare" bestraffningar som att han petar till hunden tillsammans med ett obligatoriskt "tssch". Men ofta också med hårdare bestraffningar där han bokstavligen drar åt halsbandet så dom knappt kan andas och samtidigt trycker ner hunden på marken.

Att han även använder elhalsband på sina hundar är det inte heller många som känner till, då dessa klippen oftast inte visas i Sverige. I Sverige har vi ju kommit lite längre med hundträningen än vad USA har (liksom med så mycket annat!) och här är det inte tillåtet att använda elhalsband på sina hundar.

Ceasars metoder bygger ofta på att han utmanar hunden genom att trycka ner hunden tills den helt enkelt inte orkar mer. Efter att hunden kämpat allt vad den kan i rädsla och ilska, skriker, ylar, försöker bita, gör allt för att bli släppt - så ger den tillslut upp. Detta brukar kallas "learned helplessness". Hunden har inte nödvändigtvis lärt sig något av situationen. Den förstår förmodligen fortfarande inte vad som är rätt eller fel. Vad hunden istället lärt sig är att man inte kan lita på alla människor och har fått ytterligare en negativ erfarenhet av detta. 

Men det viktiga är ju att Ceasar har vunnit. Han har ännu en gång vunnit över hunden, så att han kan slå sig på bröstet och visa vilken man han är. En riktigt alfahane!
Hundarna respekterar inte Ceasar. Utan lyder i rädslan för vad ytterligare en korrektion kan medföra.

Våld föder våld. Och även om Ceasar har lyckats skrämma hunden tillräckligt för att den inte ska våga ge sig på honom fler gånger, så har hunden samlat på sig ytterligare aggressiva erfarenheter som han mycket väl kan vända mot någon annan istället.

Inom hundtränar världen så brukar hans träningsmetoder kallas "quick fix" träning. Det ger snabba resultat för stunden. Men har man verkligen berört problemet på djupet så att det inte återkommer igen. Förmodligen inte.

Är hunden en tryggare och lyckligare hund när den går med sänkt huvud i rädsla för att bli nertryckt igen, eller kanske få ytterligare en elstöt. Jag personligen tror inte det.

Jag tror verkligen på dom modernare metoderna med positiv förstärkning som jag jobbar med. Hunden får tänka mer själv och man formar successivt fram rätt beteende genom att berömma, belöna och uppmärksamma allt som hunden gör rätt. Det går kanske inte lika snabbt, men det är träning som verkligen förändrar hundens beteende. Inte bara för stunden, utan för resten av livet.

När man tränar på det här sättet stärker man hundens självförtroende och relationen mellan hund och ägare blir mycket starkare. Man lär sig att lita på varandra. Vår roll som ledare är trots allt inte att hunden ska vara rädd för oss. Vår roll som ledare är att vi ska vara en trygg ledare som skyddar och vägleder sina "flockmedlemmar".

Jag har hjälpt flera aggressiva hundar att bli "bra" med endast positiv träning. Och när dom hundarna ser mig idag, så sänker dom inte huvudet och lägger svansen mellan benen... dom lyser upp, viftar på svansen och vill pussa en i ansiktet. Det tycker jag är ett ganska bra betyg.

Jag säger inte att Ceasar är en dålig människa. Jag säger inte heller att han inte bryr sig om hundar. För det gör han. Men jag ifrågasätter många delar i hans träningsmetoder.

Hittade ett klipp där även amerikanarna har börjar
ifrågasätta Ceasars omoderna träningsmetoder...


Mitt lilla liv / 10 Februari, 2011 - 18:25 / Mitt lilla liv

Postat av: Beatrice

Mycket bra inlägg!!! :)

2011-02-10 @ 19:44:55
Postat av: Camilla J

Superbra inlägg. Jag känner precis likadant när det gäller hans "inlärningsmetoder". Visst är hans program och metoder lätt att ta till sig som oerfaren hundägare.Dessutom är alla hundar unika. Vem vill kampas med en Dobermann exempelvis? De svarar ju tillbaka om de har "rätt" mentalitet ;)

2011-02-18 @ 15:50:12
URL: http://www.reloo.comNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: